Question 301) The reason why Solaris is distributive is that
a use of resources across network
b distribution of computers on network
c more than on person can access one file at the same time
Ans: a
Question 302) Which 2 commands or utilities can be used to display a list of active process?
a prstat
b sdtprocess
c ps -al
d proc
Ans: a,b
Question 303) What should I modify if I would like to change the password aging period?
a /etc/shadow
b /etc/password
c /etc/default/passwd
d /etc/inetinit
Ans: c
Question 304) What command allows you to log into remote systems, including non-UNIX systems?
a rlogin
b telnet
c remote
Ans:b
Question 305) What is minimum file system required other than /root
a /etc
b /export/home
c /usr
d /user
Ans: c
Question 306) What is the ftp command used for?
a send files to a remote system
b get files from a remote system.
c transfer files using ASCII, binary, DOS, or UNIX format
d All the above
Ans: d
Question 307) The /etc/cron.d/cron.deny file exists, but not the /etc/cron.d/cron.allow file Which of the following statements is true regarding access to the cron capability?
a Without a cron.allow file, no one, including root, is allowed to create,edit, or delete crontab files.
b Without a cron.allow file, only root is allowed to create, edit, or delete crontab files.
c Any user account not listed in the cron.deny file can create, edit, or delete crontab files.
d Any user account listed in the cron.deny file cannot create, edit, or delete crontab files.
Ans: c,d
Question 308) Questionuick install installs which cluster of packages ?
a core
b entire OS
c developer's package
d end-users' package
Ans: c
Question 309) What #rsh machinename does ?
a create a remote shell on local machine
b log user into a remote shell
c log user into the remote machine
d run a command on the remote machine, then exit
Ans: c
Question 310) What command identifies who is logged in on the network?
a rusers
b whoami
c rlog
Ans: a
Question 311) You are aware of a scheduled power outage Which 3 commands protect your computer against power outage?
a shutdown -i 0 -g 300 -y
b shutdown -i 1 -g 300 -y
c shutdown -i 5 -g 300 -y
Ans a,b,c
Question 312) The entry "SULOG=/var/adm/sulog" to enable logging of su usage is added to which of the following files?
a /dev/console
b /etc/passwd
c /etc/default/login
d /etc/default/su
e /var/adm/loginlog
Ans: d
Question 313) What is the ping command used for?
a to determine if the named host is up and running
b to determine if the pong is working.
c to determine if a user is logged into a specific workstation.
Ans: a
Question 314) the command used to check the accuracy of package installation
a pkginfo
b shpkg
c testpkg
d showrev -p
Ans: a
Question 315) What command displays the status of various network-related data structures?
a status
b netstat
c rstat
Ans: b
Question 316) What is the task of the compress command?
a Used to combine two files into one
b Used to compress files.
c Used to combine two or more files into one
Ans: b
Question 317) What is the result of the following command?
setfacl -s urw-,gr--,or--file1
a Access mode 644 is added to the existing ACLs for file1.
b Access mode 644 is deleted from the existing ACLs for file1.
c Access mode 644 replaces the existing ACLs for file1.
d Access mode 622 is added to the existing ACLs for file1.
e Access mode 622 replaces the existing ACLs for file1.
Ans: c
Question 318) What can verify the accuracy and integrity of a software package?
a pkgchk
b pkgchk -l
c pkginfo -l
d pkginfo -v
Ans: a
Question 319) What is the uuencode command used for?
a Create an ACSII-encoded representation of the binary file
b Create a file with a password protection.
c Create a directory with password protection.
Ans: a
Question 320) Which file contains the characteristics definition of printers stored?
a /usr/share/lib/terminfo
b /usr/share/lib/termcap
c /usr/share/lib/printer
d /etc/default/printer
Ans: a
Question 321) Which commands can be used to install a package from CD-ROM?
a admintool with Source Media set to CD with Volume Management
b pkgadd -d /cdrom/cdrom0
c admintool with Source Media set to CD without Volume Management
d pkgadd -s /cdrom/cdrom0
Ans: a,b,c
Question 322) What command is used to send mail from the command line?
a mailx
b sendmail
c xmail
Ans: a
Question 323) Shell is
a interpreter and trAns:lator
b carry out user requests.
c act as a programming language only
Ans: a
Question 324) What database consists of a series of files that describe control sequnces?
a termcon
b terminfo
c datainfo
Ans: b
Question 325) Every printer definition must contain two things. What are they?
a printer type , printer name
b printer type , location
c content type , printer type
Ans: c
Question 326) What is the name of the print service scheduler?
a prtsched
b printsched
c lpsched
Ans: c
Question 327) In which order Bourne shell execute during login ?
a /etc/default/profile, $HOME/.profile
b $HOME/.profile, $HOME/.login
c /etc/profile, $HOME/.profile
d /etc/profile, $HOME/.login
Ans: c
Question 328) The Solaris supports what type of printing environment?
a homogenous
b heterogeneous
c hetero
Ans: b
Question 329) Which of the following files are used to control access to the at command?
a /usr/lib/cron/at.allow
b /etc/cron/at.allow
c /var/spool/cron/atjobs/at.allow
d /var/spool/cron/atjobs/at.deny
Ans: a
Question 330) Which command shows the users that have logged off the system?
a who
b last
c whodo
d id
Ans: b
Question 331) What is the lp command used for?
a to print ASCII or text files .
b to set up a line printer.
c to switch default printers.
Ans: a
Question 332) Which of the following types of file systems can be checked using the fsck command?
a S5
b UFS
c TMPFS
d HSFS
Ans: a,b,d
Question 333) lpstat -d meAns:
a delete a printing request
b show default printer
c print a file
d show printing requests on destination printer
Ans: b
Question 334) What's the meaning of the command chmod 4750 filename ?
a set UID
b set GID
c set stick bit
d unset UID
Ans: a
Question 335) What command is used to diplay the print queue?
a lpstat
b lpqueue
c lprint
Ans: a
Question 336) What command to boot from cdrom
a boot cdrom from prompt
b boot cdrom from o.k prompt
Ans: b
Question 337) What command is used to cancel a specific printer request waiting in the queue?
a cancel
b stop
c halt
Ans: a
Question 338) After reading and quitting from mail, the mail file is saved in
a mbox
b inbox
c .mailx
Ans: a
Question 339) A (blank) is a named group of printers created with the lpadmin command?
a group
b set
c class
Ans: c
Question 340) A user logs into a system running the Solaris 8 Operating Environment using the telnet command The user has been assigned a bourne shell (sh) and home /home/user/ directory. All of the following files exist with appropriate ownership and permissions. Which 2 files
are used to initialize this user's session?
a /etc/profile
b /home/user/.profile
Ans a,b
Question 341) What is the lpmove command used for?
a To move selected print request from one printer to another.
b To move printers from one queue to another.
c To form feed the line printer.
Ans: a
Question 342) Which command enables you to list, but not retrieve the contents of a tape archive copied to the default tape device /dev/rmt/0?
a tar tf /dev/rmt/0
b tar cf /dev/rmt/0
c tar xf /dev/rmt/0
Question 343) What command searches the specified directory hierarchy for files that match the search criteria?
a where
b find
c search
Ans: b
Question 344) Which command shows the last reboot time?
a boot -t
b who -r (I think This is Correct)
c uptime
d who -b
Question 345) What does the ps command do?
a list post script printers.
b list the processes currently running on the system.
c list all available printers.
Ans: b
Question 346) What is the task of the at command?
a execute a command or script at a specific workstation.
b execute a command or script at the server.
c execute a command or script at a specified time
Ans: c
Question 347) What command copies files between hosts ?
a rcp
b rsh
c ftp
d telnet
Ans: a,c
Question 348) Enables more than one process or application to be used at a time
A Multiuser
B Multitasking
C Distributed Processing.
D Timesharing
Ans: b
Question 349) The option used to duplicate user id
a -d
b -i
c -u
d -o
e -id
Ans: d
Question 350) What command can display default boot device?
a devaliase
b printenv
c probe-scsi
d default
Ans: b
Question 351) Which command is used to build a new file system on the raw special device at c0t3d0s5?
a newfs /dev/rdsk/c0t3d0s5
b mkfs /dev/dsk/c0t3d0s5
c newfs c0t3d0s5
Ans: a
Question 352) Which files you can use to add mail aliases ?
a ~/. mailrc
b /etc/mail
c /etc/aliases
d ~/.aliases
Ans: a,c
Question 353) Which command is boot from CD-ROM
a the command boot cdrom from BOOT EPROM prompt.
b the command boot cdrom from ok BOOT EPROM prompt.
c boot d(0,6,2)
d the command boot disk from BOOT EPROM prompt.
Ans: b,c
Question 354) Which command can print an e-mail to a printer ?
a ? lp
b ? number lp
c ? 1lp
d ? number | lp
Ans: a,c
Question 355) Root console pluto Fri DEC 15 1024 ¨C 1050 (0026)
Which command can display the information?
a Who
b Last
c dmesg
d finger
Ans: b
Question 356) Which of the following commands either display or can use logical raw device names?
a format
b newfs
c fsck
d mount
e df
Ans: a,b,c
Question 357) What is the default NIS+ security level?
a 0
b 1
c 2
d 3
Ans: c
Question 358) Which change can let root remote login host.
a CONSOLE=
b #CONSOLE=/dev/console
Ans: B
Question 359) mount a large file enable file system
a mount /dev/dsk/c0t0d0s3 /export/home
b mount ¨Co large /dev/dsk/c0t0d0s3 /export/home
c mount large /dev/dsk/c0t0d0s3 /export/home
Ans: a
Question 340) How to build a new ufs file system
a newfs
b nwfs
c fsck
Ans a
Question 341) Type the command to display current default printer status.
a lp
b lpstat
c lp -o
d lp -l
Ans: b
Question 342) Type the command to delete printer queue
a reject
b cancel
c delete
d deny
Ans b
Question 343) You wan to change the services which are to be loaded by default which file you will edit
a /etc/mnttab
b /etc/initab
c /etc/system
d /etc/vfstab
Ans: d
Question 344) Where to change umask value for c-shell
a .profile
b login
c .login
Ans: c
Question 345) Which option of useradd allows duplication of UIDs?
a -d
b -o
c -r
d -D
e useradd doesn't support duplication of UIDs
Ans b
Question 346) Which of the following controls the root login policy ?
a /etc/default/su
b /etc/default/login
Ans: a
Question 347) The three main parts of the SunOS are
a memory, swap space and file system
b kernel, daemons and shell
c file structure, virtual memory and kernel
d kernel, shell and file structure
e swap space, daemons and shell
Ans: d
Question 348) The following sets a permanent customized device alias at the OBP
OK ******* bootdisk2 /pci@1f,0/pci@1,1/ide@3/dsk@2,0
Which is the missing command?
a alias
b unalias
c nvalias
d ualias
Ans: c
Question 349) The core functions of the operating system do not include
a the provision of graphical user interface to users
b the management of devices and memory
c the management of processes and daemons
d the scheduling and execution of commands
Ans: a
Question 350) What is the default shell for the Solaris computing environment?
a Bourne Shell
b Korn Shell
c C Shell
d Z Shell
e TC Shell
f BASH Shell.
Ans: a,b,c,d,e,f
Question 351) Does any one know the custom installation parameters in Sol 8 installation.Choose 3?
choices
a 64 bit support
b software cluster group
c user disk quota
d File system configuration
Ans: a,b,d
Question 352) Which system is installed automatically while Solaris is being installed ?
a core
b entire system
c development
d end-user
Ans: a
Question 353) Which file is command to both Bourne and Korn shell ?
a .profile
b .cshrc
c .login
Ans: a
Question 354) The directory which contains executable commands, system administration utilities and library routines is
a /
b /usr
c /etc
d /home
Ans: b
Question 355) The directory that contains genunix (the kernel) is
a /kernal
b /etc
c /usr
d /var
Ans: a
Question 356) The directory that contains passwd file is
a /etc
b /passwd
c /shadow
Ans: a
Question 357) The directory that contains unbundled and third party software applications is
a /home/export
b /var
c /opt
d /etc
Ans: c
Question 358) The directory that contains users' home directory is
a /export/home
b /usr
c /var
d /opt
Ans: a
Question 359) The following items are the advantages of NIS+ has over NIS except
a Storage of machine names and addresses
b Secure data access
c Hierarchical and decentralized network administration
d Very large name space administration
e Internet host lookups
f Access to resources across domains
g Incremental updates
Ans: a,e
Question 340) What are the valid Sun System Configurations
a Mainframe systems
b Client
c Sun Micro systems
d SPARC systems
e Standalone
f Servers
Ans: b,e,f
Question 341) The core software configuration cluster contains
a compilers and debugger
b extended hardware support for OEM components
c drivers required to run OpenWindows and CDE
d Openwindows and CDE
e compiler tools and man pages
Ans: c
Question 342) The Developer software configuration cluster contains
a compilers and debugger
b extended hardware support for OEM components
c drivers required to run OpenWindows and CDE
d Openwindows and CDE
e compiler tools and man pages
Ans: c,d,e
Question 343) Which of the following commands can be used to move a print request to the top of a printer queue?
a lp -H immediate file1
b lpadmin -t file1
c lp -d laser1 -q 0 file1
d lp -d laser1 -H immediate file1
Ans:a,c,d
Question 344) How to use find to find a file under /usr directory and print its absolute path ?
a find /usr -name filename -print
b find /usr -name filename
Ans: a
Question 345) Write down a single command (including the full path) and its options that will change the system runlevel to 0 after a grace period of 5 minutes and will send the message "**System is going down in 5 minutes**" to all active users of the system.
a #shutdown -i 0 g 300 "**System is going down in 5 minutes**"
b #shutdown -v 0 g 300 "**System is going down in 5 minutes**"
c #shutdown -m "**System is going down in 5 minutes**" -i 0 g 300
Ans: a
Question 346) What is the OK prompt command to find out the machine model, presence of keyboard, ROM revision, memory, serial number, ethernet address and host ID?
a printenv
b banner
c env
d uname -x
Ans: b
Question 347) Which command is used to retrieve additional information about a command at OK prompt?
a help
b man
c info
d seek
e question
Ans: a
Question 348) What in the name of the directory where the Kernel device information file path_to_inst is found?
a /etc
b /opt
c /root
d /var
Ans: a
Question 349) Which PROM command shows the default boot device?
a echo
b nvalias
c devalias
d printenv
Ans: d
Question 350) What command is used at OK prompt to show the aliases?
a echo alias
b showalias
c alias -a
d displayalias
e devalias
Ans: e
Question 351) Siva wants to backup his home directory Monday-Friday,
which cron job will do this ?
a 0 4 * * 2-6 tar cf /dev/rmt/0 /home/homer
b 0 4 * * 1-5 tar cf /dev/rmt/0 /home/homer
c 0 4 * 1-5 * tar cf /dev/rmt/0 /home/homer
d 0 4 * 1-30 * tar cf /dev/rmt/0 /home/homer
Ans: b
Question 352) Write down the commands at OK prompt to (a find out whether the system will automatically boot to CDE/OpenWindow upon reboot
a ok printenv auto-boot?
b ok env auto-boot?
c ok test auto-boot?
Ans: a
Question 353) Set the corresponding environment variable such that the system will not automatically boot up into the login manager
a ok setenv auto-boot? false
b ok env auto-boot? false
c ok set auto-boot? false
Ans: a
Question 354) Make the previous change persists
a ok default
b ok reset
c ok orginall-conf
Ans: b
Question 355) Which commands in vi place you in insert mode from command mode?
a i
b a
c A
d cw
e D
f G
Ans: a,b,c,d
Question 356) Write down the command to boot a SPARC machine into Single user mode with a CDROM
a ok boot cdrom -s
b ok boot cdrom -i
c ok boot cdrom
Ans: a
Question 357) Softwares distributed as packages on a Solaris 2.x system should contain
a the readmetxt file
b files describing that particular package
c the actual files to be installed
d scripts that should be run before and after installation
e scripts that should be run during removal
Ans: b,c,d,e
Question 358) Which of the following commands will display all packages
a pkginfo
b shpkg
c showpkg
d sh package
Ans: a
Question 359) What does /dev/dsk/c0t3d0s6 identify?
a The logical raw device addressed as Controller 0 Target 3 Disk 0 Partition 6
b The logical block device addressed as Controller 0 Target 3 Disk 0 Partition 6
c The physical raw device addressed as Controller 0 Target 3 Disk 0 Partition 6
d The physical block device addressed as Controller 0 Target 3 Disk 0 Partition 6
Ans: b
Question 360) cp a b report, What does report mean?
a a file
b an option
c a directory
d a user name
Ans: c
Question 361) Which of the following commands are wrong
a pkgrm -d package_name
b pkgrm package_name
c pkgrm -d package_path package_name
d pkgadd -d package_path package_name
e pkgchk -d package path
Ans: a,c,e
Question 362) What is the file (giving its full path) that is modified by pkgadd and pkgrm and contains the listing of all packages installed on a system?
a /var/sadm/spool/contents
b /var/sadm/install/contents
c /var/adm/spool
Ans: b
Question 363) The package command information could be obtained from
a package_path/package_name/pkgmap
b package_path/package_name/pkgcom
c package_path/package_name/info
d package_path/package_name/commands
e package_path/package_name/script
f package_path/package_name/pkgscript
Ans: a
Question 364) What is the correct format of crontab file ?
a time, date, command
b time, owner, command
Ans: a
Question 365) What is the spooling directory used when the following command is issued
# pkgadd -d package_path -s spool package_name
a /var/spool/pkg
b /var/sadm
c /var/spool/dir
Ans: a
Question 366) Packages can be removed from the spooling directory with which command below
a pkgadd -r spooling_path package_name
b pkgrm -s spooling_path package_name
c pkgrm -s package_name
d pkgrm -r package_name
Ans: b
Question 367) When does this job remove all core files ?
0 2 3 * 1 find /-name core -exec rm { }
a runs Monday at 200 am
b runs Sunday at 200am
c runs Monday at two minutes after midnight
d runs Sunday at two minutes after midnight
Ans: a
Question 368) Which of the following directories store the historical information about the patches installed in a system
a /etc/sadm/patches
b /opt/patch/log
c /var/sadm/patch
d /var/sadm/install
e /etc/install/patch
Ans: c
Question 367) Under which dir you can find the path_to_instance file
a /usr
b /root
c /etc
d /var
Ans: c
Question 368) Which is initialization file for Bourne shell
a .profile
b profile
c login
Ans: b
Question 369) When you log into C-shell which file is read
a .login
b local.login
c profile
Ans: c
Question 370) Which of the following commands can be used to display tha patches information
a patchadd -d
b patchadd -p
c patchadd -i
d patchrm -i
e patchinfo
f showrev -p
Ans: b,f
Question 371) Consider the following
# cp /etc/rc2.d/S22mylp /etc/rc2.d/.S22mylp.orig
a There is a problem, because init will execute both run control files at startup.
b There is a problem, because init will get confused and fail to run at startup.
c This is not a problem, because S22mylp and .S22mylp.orig will cancel each other out when init executes both files at startup.
d This is not a problem, because .S22mylp.orig will not be executed by init at all at startup.
Ans: d
Question 372) What if the /var/sadm/patch directory is tempered
a the patches added to a system may not function properly
b the system will crash more frequently
c the patches cannot be uninstalled
d it will not affect the system at all
Ans: c
Question 373) Which of the following cannot be configured through admintool
a users
b groups
c hosts
d printers
e parallel ports
f serial ports
g software
Ans: e
Question 374) Which is the preferred method to temporarily prevent a user account from being used?
a Delete the user account and all files in the home directory of the user account
b Lock the account using admintool
c Modify the user account .profile to change the user environment
d Use admintool to change the UID and GID associated with the user account
Ans: b
Question 375) A patch obtained from Sun Microsystems can be installed using which of the following commands?
a pkgadd -patch 107588-01
b patchadd 107588-01
c patchadd /var/spool/patch/107588-01
d patch SUNWaccu 107588-01
Ans: b,d
Question 376) Which is the directory that stores all the default hidden initialization file in the users' home directories when they were first created
a /etc/default/login
b /etc/default/
c /etc/skel/
d /etc/profile/
e /etc/home/
f /etc/.login/
Ans: c
Question 377) What is the difference between at and crontab ?
a crontab jobs scheduled to run once, at jobs scheduled to run many times
b crontab is the scheduler, at executes the commands
c at is the scheduler, crontab executes the commands
d crontab jobs are scheduled to run many times, at jobs are scheduled to run once
Ans: d
Question 378) Which command should be used to extract the file install.log from the backp.tar file which is in tar format?
a tar cvf backup.tar install.log
b tar xvf backup.tar install.log
c tar evf backup.tar install.log
Ans: b
Question 379) Which of the following situations will allow a user account to execute admintool?
a The account is a member of the sysadmin group.
b The account is root.
c The account is logged in at the console
d The account is a member of the sys group.
e The account is a member of the adm group.
Ans: a,b
Question 380) How to use rcp ?
a rcp file remote_host /tmp
b rcp
c rcp remote_host file /tmp
d rcp file remote_host/tmp
Ans: d
Question 381) Which of the following are valid fields in /etc/passwd?
a encrypted password
b user ID
c loginID
d primary groupID
e default shell
f secondary groupID
g password aging
Ans: b,c,d,e
Question 382) Why environment variables are defined in .login ?
a Since environment are inherited from .login
b Since .login is executed when each shell is started
Ans: a
Question 383) What is the file that defines the default fields of /etc/shadow eg. the period of which a user must change his/her password and the minimum period that the user must change his/her password This file also specifies the minimum password length?
a /etc/default/passwd
b /etc/default/shadow
c /etc/default/useradd
d /etc/default/login
e /etc/default/skel
Ans: a
Question 384) What are the initialization files if a user uses C shell
a /etc/profile
b /etc/profile
c /etc/login
d /etc/skel/local.cshrc
Ans: c
Question 385) Which of the following are serial devices?
a CPU
b memory
c terminal
d printer
Ans: c,d
Question 386) What is the impact of DTSOURCEPROFILE=true in the .dtprofile of a user account that uses the C shell as the login shell?
a None-only accounts that use the Bourne and Korn shells as login shells are affected
b The .profile file in the home directory of the user account is sourced
c The .login file in the home directory of the user account is sourced
d The .cshrc file in the home directory of the user account is sourced
Ans: c
Question 387) Which of the following command gives read and write permission to the owner of a new file, read permission to group, and no permissions to others or gives all permissions to the owner of a new directory, read and execute permissions to group, and no permissions to others
a umask 022
b umask 027
c umask 755
d umask 644
e umask 750
Ans: b
Question 388) Determine the option of the setfacl command that is used to replace the entire ACL with the new ACL
a -m
b -s
c -d
d -r
e -c
Ans: b
Question 389) What is the usage of an inode?
a stores the file type
b stores the file size
c stores the content of the file or directory
d None of above
Ans: a , b
Question 390) Which slice of a hardisk in unix file system represents the entire disk by definition
a 0
b 1
c 2
d 3
e 4
Ans: c
Question 391) The command used to mount an ISO format CDROM
a mount
b mount -F ISO -r /dev
c mount -f ISO CDROM
d mount -F ISO CDROM -r /dev
Ans: b
Question 392) Which of the following command report on all mounted file systems and include the number of files
a quot -af
b quot -mn
c quot -an
d quot -mf
Ans: a
Question 393) What is the access mode of a file created with the umask set to 123?
a 321
b #NAME?
c 345
d rw-r--r--
Ans: d
Question 394) Which of the following directory contains executable commands, system administration utilities,and library routines
a /root
b /sbin
c /usr
d /lib
e /opt
f /bin
Ans: c
Question 395) Which Solaris utility is used to partition a hardisk ?
a fdisk
b format
c newfs
d makefs
e fsck
Ans: b
Question 396) Which command show all mounted file systems ?
a mount
b mountall
c umount
d umountall
Ans: a
Question 397) What is the main advantage of using a striped virtual file system compared to concatenated virtual file system?
a We can create a volume that is larger than one disk
b We can use more than one slice in a single file system
c We can increase the size of a file system while it is in use
d We can increase the file system Input/Output performance
e We can have special data compression algorithms that increase the storage capacity
Ans: d
Question 398) A user logs into a system running Solaris 8 OE using the telnet command The user has been assigned a Korn Shell (Ksh) and home /home/user1 directory. The following files are executed on login by user1.
a /home/user1/.kshrc
b /etc/profile
c /home/user1/.profile
In which order are they executed?
Ans: b,c,a
Question 399) Which of the following commands may be used to perform remote backup with crontab ?
a rlogin
b rsh
c ssh
d ksh
e telnet
Ans: b
Question 400) You want to print three copies of a file, how do you do this ?
a lp -3 file
b lp -n 3 file
c lp.....
Ans: b